Power on and power off problems

Use this information to resolve issues when powering on or powering off the server.

Embedded hypervisor is not in the boot list

Complete the following steps until the problem is solved.
  1. If the server has been installed, moved, or serviced recently, or if this is the first time the embedded hypervisor is being used, make sure that the device is connected properly and that there is no physical damage to the connectors.

  2. See the documentation that comes with the optional embedded hypervisor flash device for setup and configuration information.

  3. Check the Lenovo ServerProven website to validate that the embedded hypervisor device is supported for the server.

  4. Make sure that the embedded hypervisor device is listed in the list of available boot options. From the management controller user interface, click Server Configuration > Boot Options.

    For information about accessing the management controller user interface, see the XClarity Controller product documentation:

    XClarity Controller web interface

  5. Check the Lenovo Support Portal for any tech tips (service bulletins) related to the embedded hypervisor and the server.

  6. Make sure that other software works on the server to ensure that it is working properly.

The power button does not work (server does not start)

Note: The power button will not function until approximately 1 to 3 minutes after the server has been connected to ac power.
Complete the following steps until the problem is resolved:
  1. Make sure that the power button on the server is working correctly:

    1. Disconnect the server power cords.

    2. Reconnect the server power cords.

    3. Reseat the operation information panel cable, and then repeat steps 3a and 3b.

      • If the server starts, reseat the operation information panel.

      • If the problem remains, replace the operation information panel.

  2. Make sure that:

    • The power cords are correctly connected to the server and to a working electrical outlet.

    • The LEDs on the power adapter do not indicate a problem.

  3. Reseat the power supplies.

  4. Replace each power adapter, restarting the server each time:

    • DIMMs

    • Power supplies

  5. If you just installed an optional device, remove it, and restart the server. If the server starts, you might have installed more devices than the power adapter supports.

Server does not power on

Complete the following steps until the problem is resolved:
  1. Check the event log for any events related to the server not powering on.

  2. Check for any LEDs that are flashing amber.

  3. Check the power LED on the system board.

  4. Reseat the power adapter.
  5. Replace the power adapter.

Server does not power off

Complete the following steps until the problem is resolved:
  1. Determine whether you are using an Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) or a non-ACPI operating system. If you are using a non-ACPI operating system, complete the following steps:

    1. Press Ctrl+Alt+Delete.

    2. Turn off the server by pressing the power button and holding it down for 5 seconds.

    3. Restart the server.

    4. If the server fails POST and the power button does not work, disconnect the power cord for 20 seconds; then, reconnect the power cord and restart the server.

  2. If the problem remains or if you are using an ACPI-aware operating system, suspect the system board.